About me

terlebih dari biasa

tajaan secantikmanis on Wednesday, June 30, 2010



assalamualikum sahabat

i hari ini rajin terlebih dari biasa. i punya la search kat google cara-cara combine picture menggunakan adobe photoshop.. i tak berpuas hati lah dengan dengan hasil kerja yang telah i lakukan. i bukan apa..sebab i nak combine2 picture nie kerana i nak buat header untuk blog i terchenta nie..tapi kalau dah susah sangat nak combine picture nie, ada jugak niat baik i nie tidak kesampaian.

*hangat2 taik chicken!!*




sejarah mahsuri

tajaan secantikmanis on Tuesday, June 29, 2010

ini adik kesayangan saya

assalamualikum sahabat.
i terasa bersemangat pulak nak bercerita tentang MAHSURI nie. kenapa ye?? sebab i baru je lepas melawat tempat sejarah MAKAM MAHSURI yang berada di langkawi.. weee berjalan sakan i tau dengan family i sebelum i daftar dekat kolej i. okey ini ada serba sedikit tentang mahsuri.. tapi i copy dan paste search kat google la ye.. serta gambar-gambar sewaktu ada disana.

Ketika pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II ibni al-Marhum Sultan Ziyauddin Mukarram Shah (1803-1843), hubungan Kedah-Siam menjadi keruh. Mahsuri hamil ketika Wan Derus keluar dari Langkawi untuk berperang. Sepeninggalan beliau, Mahsuri dikhabarkan tinggal bersama ibu bapanya. Ketika waktu tersebut, Deramang, seorang penyair kembara singgah di Langkawi. Kebolehannya menambat hati penduduk Langkawi lalu dengan ehsan ibu bapa Mahsuri, Deramang tinggal di rumahnya untuk mengajarkan syair dan dendang.

Kepandaian Deramang dalam bersyair menaikkan nama Mahsuri sebagai tuan rumah dan menimbulkan kecemburuan Wan Mahura, ibu mertuanya sebagai isteri pembesar pulau Langkawi. Kelahiran anak Mahsuri, Wan Hakim, mencetuskan fitnah apabila Wan Mahura menuduh Mahsuri bermukah (melakukan hubungan sulit) dengan Deramang.

Atas sebab itu, Mahsuri dan Deramang ditahan dan dijatuhkan hukuman bunuh oleh bapa mertuanya sendiri setelah termakan hasutan isterinya. Tanpa menunggu Wan Derus pulang, Mahsuri dan Deramang di bawa ke Padang Matsirat, pusat Langkawi ketika itu, untuk dijatuhkan hukuman. Mahsuri diikat di sebuah batang pokok dan ditikam dengan tombak. Menurut lagenda, tombak yang digunakan tidak dapat menembusi tubuh Mahsuri. Akibat terseksa,Mahsuri mendedahkan bahawa dia hanya dapat ditikam dengan tombak sakti (keris) yang terdapat di alang rumahnya.


Kata-kata terakhir Mahsuri amatlah masyhur apabila ia seringkali diulang dalam mana-mana persembahan. Ayat-ayat terakhir Mahsuri adalah berupa sumpahan untuk tidak menghalalkan darahnya jatuh ke bumi kerana beliau mangsa fitnah dan mengutuk pulau Langkawi untuk tidak tenteram dan permai ibarat padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan.

Walaupun dipujuk dan dirayu ibu bapa Mahsuri, hukuman tetap dijalankan dan Mahsuri dibunuh tanpa dosa yang dituduh. Menurut lagenda, Mahsuri mengalirkan darah berwarna putih hanya kerana kata-katanya yang tidak menghalalkan darahnya jatuh ke bumi. Deramang turut dibunuh kemudiannya walaupun bertindak ganas. Mahsuri dikebumikan oleh ibu bapanya bersebelahan dengan harta tebusan yang ingin digunakan untuk menebusnya. Mahsuri dikatakan meninggal pada tahun 1819 Masihi bersamaan 1235 Hijrah.


bergambar bersama gambar MAHSURI

*terkejut sebab ada buaian

minum air kat perigi mahsuri

hadapan makam mahsuri

beras terbakar


tajaan secantikmanis on Tuesday, June 22, 2010


assalamualaikum sahabat

eikkk i sengaja tau pergi mengedik ikut mak cik sedara i ke kenduri kahwin bakal suami dia. opss sahabat semua.. jangan salah sangka. bukan bakal suami dia yang buat majlis kahwin tue.. tetapi abang kepada bakal suami mak cik i yang berkahwin. i pun dengan bangganya bawak la sekali kekasih pujaan hati i nie.. oh yea i mana pernah lagi memperkenalkan kekasih pujaan hati i kan?? kekasih pujaan hati i sebenarnya adalah CANON 500D.. mak cik i nie punyalah baik hati nak amek gambar i. dia pun keluarkan la kekasih pujaan hati i.. dah pihak pengantin nampak kekasih hati i, diaorang pun mintak la i amekkan gambar.. so i dengan perasaan gesah gelisah pun amek la gambar pengantin nie. apa pendapat korang?? okey x gambarnya.