About me

Adaptasi Novel Popular|Drama atau Filem menjadi trend sekarang?

tajaan secantikmanis on Thursday, April 28, 2011

Adaptasi Novel Popular,Drama atau Filem menjadi trend sekarang? Apa pendapat anda semua?? Disini saya berikan beberapa tajuk drama yang popular, adaptasi dari novel yang popular.Salah satunya adalah Kau Laksana Bulan diadptasikan daripada karya novelis terkenal tanahair, Aina Emir. Drama yang masih hangat diperceritakan hasil adaptasi daripada Tak seindah mimpi, Tak semanis impian dan Tiada lagi mimpi garapan dari novel Sharifah Abu Salem maka terhasil lah Drama Trilogi Cinta. Kalau hendak difikirkan secara mendalam, Rosyam Nor atau Syarikat Produksi Suhan banyak membuat drama hasil daripada Novel Sharifah Abu Salem ini.

Ini baru Drama, untuk Filem pulak semestinya semua rakyat Malaysia sudah tahu, Filem Lagenda Budak Setan yang diadaptasi daripada novel tulisan Ahadiat Akashah mendapat sambutan yang luar biasa lalu mengaut kutipan tiket RM4.28 juta. Kini Filem Lagenda Budak Setan 2 dalam pembikinan.

Persoalan saya disini, Bagaimanakah Potensi Filem Adaptasi di Malaysia? Apa yang saya boleh lihat disini, Filem ataupun cerita-cerita adaptasi daripada novel yang dikembangkan di layar perak jarang merugikan para penerbit filem kerana ia berasaskan jalan cerita dan sambutan menggalakkan daripada karya-karya asalnya. Sudah tentu sebagai penulis novel juga mendapat imbuhannya.

Erhmm persoalan yang kedua.. Sudah Tiadakah Penulis-Penulis Skrip di Malaysia ini? Untung le sungguh menjadi penulis novel rupanya. Sudah mendapat rezeki dari hasil jualan novel, bukan sekali keluaran bahkan 2,3 kali keluaran.. dapat pulak rezeki dari pihak produksi filem. Kalau macam itu, saya pun ingin memasang angan-angan la menjadi penulis novel.

# TEPUK DADA TANYA HATI
Please Share it! :)

{ 6 sweetie... read them below or add one }

Naz said...

sy pun angan2 jd penulis novel..best kn jd penulis novel sekarang ni =)

azrinrahim said...

wow, memang bnyak pon sekrng filem diambil dripada novel.,,tpy untuglahkan penulis novel tu..hehe dpt gnjaran bnyak..lala mean that, penulis novel boleh juga jadi penulis skrip..

secantikmanis said...

@Naz apakata try la...mana tahu ada rezeki.hehehe

secantikmanis said...

@azrinrahim kiranya sudah ada 2 kerja la kat situ kan..mana yang tahu tulis skeip je pun boleh jadi penulis novel jugak la..tak gtu?

Zawifatul Aziah said...

ada best n ade xbest..depends pada pengarah tu nak olah camne cite tu jd lg best dr novel :). anyway sy follow ur blog..feel free to visit my blog ye dear :)

bdk getah said...

follow my blog gak k n jgn lpe like my fanpage taw..
http://bdkgtah.blogspot.com/