About me

TOKYO DI LANDA TSUNAMI PADA SKALA 8.9 SKALA RICTER

tajaan secantikmanis on Friday, March 11, 2011

Tokyo dilanda Tsunami dan Gempa pada skala 8.9 skala Ricter. 

Jepun digegar gempa kuat, tsunami badai pantai timur Jepun hari ini dilanda gempa bumi kuat berukuran 8.9 pada skala Richter yang menggegar pantai timur negara itu. Akibatnya, satu amaran tsunami setinggi 10 meter dikeluarkan. Menurut Tinjauan Geologi Amerika Syarikat (USGS), gegaran itu berlaku kira-kira 130 kilometer di timur Sendai, Honshu pada kedalaman 24 kilometer.

Televisyen NHK dan saksi melaporkan, gempa bumi kuat itu turut mengakibatkan kecederaan dan menyebabkan sekurang-kurangnya satu kebakaran serta tsunami setinggi empat meter.

Berikut ringkasan perkembangan itu:

Reuters melaporkan tsunami setinggi 10 meter dengan ombak terus merosakkan kawasan pertanian dan menghanyutkan rumah, kenderaan dan apa-apa sahaja di laluannya. Keadaan itu juga dilaporkan menyebabkan kebakaran dan tanah runtuh. Pusat penapisan di Chiba berhampiran Tokyo juga dilaporkan sedang terbakar. Setakat ini bekalan elektrik kepada empat juta penduduk di Tokyo dan kawasan sekitarnya diuputuskan. Kebanyakan laluan di Tohoku yang menyambung ibu negara Jepun itu dengan kawasan utara terputus.

Perkhidmatan keretapi ke utara Jepun juga dihentikan manakala lapangan terbang antarabangsa Narita ditutup. Ribuan penumpang terkandas dan dipindahkan manakala semua penerbangan dibatalkan. Lapan pesawat tentera sedang meronda dan memantau kesan tsunami yang memusnahkan negara paling maju di Asia itu.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan mengarahkan tentera melakukan apa yang terdaya bagi membantu keadaan. Beliau dijangka akan mengadakan mesyuarat jemaah menteri. Menurut jurucakap kerajaan lebih banyak tsunami dijangkakan. Bank pusat Jepun pula memberi jaminan akan memastikan kestabilan pasaran kewangan. Beberapa pusat tenaga nuklear juga ditutup secara automatik.
Please Share it! :)

{ 1 sweetie... read them below or add one }

Azza Firza said...

nauzubilah, kesian tengok, mintak dijauhkan daripada kita semua, walau apa jua sekalipun, azza turut bimbang, orang yang azza sayangi pun ada berada di sana, osaka, harap mama azza dalam keadaan sihat sejahtera, aminn


doakan mama azza yea :')