About me

Hikayat Merong Mahawangsa : SINOPSIS

tajaan secantikmanis on Friday, March 11, 2011

KRU, Yusri,Yusri bercinta dengan Maya Karin, Yusri Gay, Hikayat Merong Mahawangsa, Poster Hikayat Merong Mahawangsa, KRU Studio, Yusri dan Erra Fazira, Pelakon Hikayat Merong Mahawangsa, Biodata Yusri, Adik beradik KRU,
Poster filem Hikayat Merong Mahawangsa
Sibuk kawan-kawan sekelas i mengajak i pergi tengok filem Hikayat Merong Mahawangsa hujung minggu ini. Aduh, hati berbelah bahagi samaada hendak pergi atau tidak sebab pada hari yang sama i ada pertandingan futsal. Boleh dikata hati i 50-50 antara hendak pergi tengok filem Hikayat Merong Mahawangsa atau tidak. 

I rasa i kena pergi tengok juga filem Hikayat Merong Mahawangsa. Takut dikatakan ketinggalan zaman pulak kan. Orang ramai duk sibuk memperkatakan betapa hebatnya filem Hikayat Merong Mahawangsa, i pulak nanti duk tercenggang je pulak.

Lagipun ramai blogger yang sudah menonton filem Hikayat Merong Mahawangsa mengatakan filem Hikayat Merong Mahawangsa dapat membanggakan rakyat Malaysia. iyalah, kan filem Hikayat Merong Mahawangsa adalah arahan Yusri KRU.

jom review serba sedikit mengenai filem Hikayat Merong Mahawangsa.

Sinopsis Hikayat Merong Mahawangsa
Merong Mahawangsa adalah keturunan Alexander the Great, seorang nakhoda tentera laut terkenal dan pengembara yang datang ke Asia beberapa ratus tahun yang lalu. Empayar Rom pada masa pemerintahan Hadrianus dan China, Dinasti Han berada pada zaman kegemilangan pemerintahan dan kedua empayar ini bersatu melalui perkahwinan putera Rom dengan putri China dari Dinasti Han.Mereka akan dikahwini di titik tengah antara timur dan barat, neutral ground (gua syak di tanah melayu). Merong Mahawangsa ditugaskan untuk mengawal putera Rom dalam perjalanan mereka ke Asia Tenggara.

The pirate nation of Geruda (lanun geruda? ini lanun mana ni?) telah menculik puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan (nyumnyum!). Dalam perjalanan ke Selat Melaka, Armada Merong Mahawangsa telah diserang tentera Geruda semasa berhenti di pulau kecil untuk mengisi bekalan.
Mampukah Merong Mahawangsa menyelamatkan puteri dan menyatukan dua tamadun besar dari timur dan barat? NOTA : JOM PAKAT RAMAI-RAMAI MENONTON FILEM BUATAN ANAK MALAYSIA YANG BOLEH DIBANGGAKAN. MAJULAH FILEM UNTUK NEGARA
Please Share it! :)

{ 4 sweetie... read them below or add one }

Syukri Kamaruddin said...

emm nk tgok gak la mcm ni..kalo la ada sapa2 nk offer belanja tiket kn bgus :)

..priNceSs aMiSsa.. said...

nk tgk..but tak adew kesempatan lg...:(

secantikmanis said...

@Syukri Kamaruddin jom syuk belanja saya tiket wayang

secantikmanis said...

@..priNceSs aMiSsa.. samalah kita tiada kesempatan lagi. maybe hujung minggu ni pergi tengok