About me

Hari Wanita Sedunia 2011

tajaan secantikmanis on Tuesday, March 8, 2011


Hari wanita bermula dari sebuah kisah wanita biasa yang mencipta sejarah, sejarah perjuangan wanita yang berabad abad lamanya untuk persamaan hak, keadilan, keamanan dan kemajuan dalam kehidupan yang dikongsi dengan kaum lelaki. Kini sambutan hari wanita adalah simbolik kejayaan wanita seluruh dunia. Di hari ini semua wanita seluruh benua tanpa mengira latarbelakang agama, geografi, kaum, budaya dan politik berkumpul, bermuafakat, bersatu dan bersama-sama menyambutnya dengan perasaan muhibbah dan ceria.

Peristiwa itu berlaku 143 tahun yang lalu, 8 mac 1857. Pada tarikh ini satu mogok besar-besaran telah di adakan oleh beratus wanita yang menjadi buruh di kilang kain dan pakaian di New York. Mereka melancarkan mogok kerana menentang kezaliman majikan dan masyarakat kapitalis yang mengekploitasi keringat dan tenaga dengan bayaran gaji yang amat rendah, masa kerja yang panjang serta keadaan suasana tempat kerja yang tidak berperi kemanusiaan. Lima puluh tahun kemudian di bulan Ogos 1910, Persatuan Wanita Sosialis Antarabangsa telah memilih tarih ini sebagai hari sambutan wanita sedunia. Pada tahun 1975 , Bangsa bangsa bersatu mula merayakan 8 mac sebagai sebagai hari wanita sedunia.
dikesempatan ini, i ingin mengucapkan terima kasih banyak-banyak kepada ibu i yang bukan sahaja menjadi ibu yang sempurna untuk diri i di dunia ini, malah telah menjadi wanita yang tetap berada disisi i samaada i susah atau senang.
Please Share it! :)

{ 4 sweetie... read them below or add one }

Bro Framestone said...

selamat hari wanita :)

honeymadu said...

happy women's day <3333 HM pun wat entry yg same ^^ http://ihoneymadu.blogspot.com/2011/03/happy-womens-day.html

Atsuko Ichirou said...

anda wanita??
slmt hari wanita...anyway, sy gadis...hehee

Syukri Kamaruddin said...

owh hoo...hari wanita sedunia..teringat kat mak je ni....huk3