About me

APA ITU SHISHA| BAHAYA SHISHA

tajaan secantikmanis on Thursday, March 24, 2011

shisha,buruk shisha, apa itu shisha, keburukkan shisha,Blogwalking, Blogwalking Palsu, Jom Blogwalking, Jom Beli Software Auto Blogwalking, Jom Beli Software Blogwalking, Jom Download Software Blogwalking, Sebab Kenapa Anda Perlu Blogwalking, Kenapa Blogwalking, Saya Suka Blogwalking, Tips Meningkatkan Trafik Blog, Cara Meningkatkan Trafik Blog Dengan Mudah, Auto Blogwalking, Keyword Tool, Cara Mencari Keyword, Keyword Paling Dicari, Cara Cari Keyword, Cara Mencari Keywords, Cari Keyword, Mencari Keyword, Paling Dicari, Cara Keyword, Cari Keywords, Keyword Dicari, Keyword Yang Paling Dicari, Cara Mencari Keyword Yang Banyak Dicari, Cara Mencari Keyword Yang Paling Dicari, Cara Menemukan Keywords, Tool Pencari Keyword, Cara Mencari Keyword Untuk Seo, Jom Timbang Blog, Blog Berat, Jenis Blog Yang Aku Tak Suka, Ciri-ciri blogger sampah, Cara Menemukan Keyword, Cari Keyword Paling Dicari, Mencari Keyword Yang Efektif, 100 Keyword Paling Dicari

APA ITU SHISHA? 

Shisha merujuk pada rasa tembakau yang digunakan dalam proses merokok dengan menggunakan hookah, juga dikenali 'gelembung Hubble' dan 'narghile'. Shisha adalah panggilaan dalam bahasa arab

Kalau di India panggil Hookah. Maksud dia “waterpipe”. Maksudnya dalam Bahasa Melayu paip air la kan? Prosesnya senang. Tembakau ditempatkan dalam mangkuk, yang di bahagian atas struktur paip.
Sebuah aluminium foil merangkumi mangkuk dan potongan-potongan arang kecil kemudian ditempatkan pada foil, yang menusuk menggunakan pin dengan lembut panas tembakau. kemudiannya disedut melalui satu pipe. So udara dari atas akan melalui arang panas tadi kemudian melalui tembakau dan terus masuk ke air yang kemudiannya asapnya terus dialirkan ke paip yang disedut menggunakan pipe tadi. Perisa terdiri daripada vanilla, rose dan choclate pun ada.

APAKAH SHISHA BERBAHAYA?

Ramai orang mungkin berpendapat bahawa merokok Shisha tidak berbahaya, para ahli perubatan mengatakan sebaliknya. Penghisap yang menghisap merokok shisha atau tembakau herba akan berisiko mengalami peningkatan kadar karbon monoksida dalam badan. Hal itu disebabkan, dalam satu sesi menghisap merokok shisha memiliki kecenderungan 4-5 kali lebih tinggi kandungan karbon monoksida dalam badan berbanding semasa menghisap merokok tembakau. Tingginya kadar kabon monoksida ini nantinya berpotensi menyebabkan kerosakan otak dan keadaan tidak sedar.Sebarang produk tembakau dalam bentuk apapun mengandungi nikotin dan nikotin yang adiktif. produk tembakau berbahaya kerana mengandungi bahan kimia yang beracun dan karsinogenik.

Orang mempercayai, asap akan ditapis oleh air. Namun ramai yang tidak tahu, nikotin tidak larut dalam air. Air hanya digunakkan sebagai gimik sahaja. satu sesi merokok Shisha menghasilkan asupan nikotin setara dengan lebih dari satu pak rokok. Ketika menghisap shisha, penghisap perlulah menghisap melalui satu pipe dan kemungkinan risiko dijangkiti penyakit TB atau hepatitis sangat tinggi kerana mengguna pipe yang sama.
 
HISAP SHISHA DARI PANDANGAN ISLAM?

Soalan ni pernah ditanya kepada bekas mufti Arab Saudi, iaitu Syeikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz.

Soalan: Apa hukum menghisap shisha? Adakah hukumnya sama dengan hukum merokok? Adakah shisha dan rokok termasuk dalam dadah yang diharamkan?

Jawab: Menghisap shisha dan rokok dan segala jenis-jenisnya termasuk dalam perkara-perkara yang diharamkan kerana kedua-duanya mengandungi kemudaratan yang banyak. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk kedua-dua perkara tersebut (hisap shisha dan rokok). Sesungguhnya Allah swt telah mengharamkan ke atas orang Islam melakukan sesuatu yang memudaratkan mereka. Oleh itu adalah wajib bagi mereka yang menghisap shisha atau rokok supaya berhenti.Dan kesemua jenis rokok dan shisha termasuk dalam perkara buruk yang memudaratkan manusia. Maka kesemua jenis rokok dan shisha adalah haram berdasar dengan dua ayat al-Quran di atas apabila diperhati maksud kedua-duanya. Kita memohon kepada Allah swt memberi petunjuk kepada orang Islam mengenai apa yang baik dan yang dapat menyelamatkan mereka. Juga memohon agar Allah melindungi mereka daripada perkara-perkara yang memudaratkan mereka di dunia dan akhirat. Sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik tempat memohon.
Please Share it! :)

{ 2 sweetie... read them below or add one }

Syukri Kamaruddin said...

emm dh jadi tren..pernah cuba dulu,sedap tw...tp pas taw kburukannye lebih dr rokok,trus xnk sentuh dah...xcool,xcool.. :)

Anonymous said...

(Y)