About me

TRANSPARENT HEADER

tajaan secantikmanis on Friday, December 10, 2010

Assalamualikum sahabat semua
sebenarnya kawan i ni dah lama mintak suruh i ajar dia buat TRANSPARENT HEADER. dia post kat page facebook i, tetapi i dah lama tidak buka facebook semasa cuti sem hari tue. kesian dia tunggu lama. tentu dia kata i ni sombong.

i tak SOMBONG
i dah buat dah tutorial TRANSPARENT HEADER UNTUK anda yang teristimewa
okey adobe photoshop mesti ada ye. tak kisah la cs3,cs4,cs5 ke, janji adobe.

STEP 1
mesti open adobe photoshop la ye.. jangan lupa DOUBLE KLIK! kehkehkeh
klik file>new
WIDTH dan HEIGHT anda semua boleh tentukan sendiri saiznya.
untuk pertama kali ini WIDTH 700 dan untuk HEIGHT 320.
background contents mesti pilih transparent!!
untuk tidak keliru silalah klik pada gambar dibawah

STEP 2
i) seterusnya klik file>open
ii) anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda kehendaki.
iii) kemudian pilih magnetic lasso tool dan klik pada gambar tersebut. ikut setiap garis-garis gambar. akhirnya akan jadi seperti gambar dibawah.

STEP 3
tekan CTRL-X untuk cut dan CTRL-V untuk paste. anda kena paste gambar yang sudah dicopy tadi dibahagian awal-awal tadi.
STEP 4
setelah siap paste gambar tersebut, tekan CTRL-T untuk menukar saiz gambar tersebut. sudah selesai memastikan saiz yang anda hendak, tekan ENTER.

STEP 5
pilik text>type apa-apa sahaja yang anda hendak.
seperti gamabr dibawah

STEP 6
akhir sekali hendak savekan TRANSPARENT HEADER yang telah anda buat.
pilih file>save as>png
untuk lebih mengerti dan faham.. sila tengok gambar dibawah

p/s : silalah ye buat ye. kalau masih tak faham, boleh tanya i dengan komen. gambar kalau nak lagi besar, sila klik pada gambar.
Photobucket
Please Share it! :)

{ 1 sweetie... read them below or add one }

Butterfly said...

Menarik la dik...tp akak xfhm la cmne nk wt...tlg ajar akak lew x?